top of page

dryneedling

Dryneedling,  triggerpunt therapie

Dry needling is een evidence based behandelingstechniek voor myofasciale pijn en triggerpoints. De spieren, verantwoordelijk voor uw klacht, worden aangeprikt om ze zo in een ontspannen toestand te krijgen. Hierbij maken we gebruik van een droge (dry) acupunctuurnaald, er wordt geen vloeistof ingespoten.
 

Wat is een Triggerpoint ?

De definitie van een triggerpoint is ‘een overprikkelbare plaats in een strakke band van de spiervezel’. Normaal is een spiervezel in rusttoestand noch uitgerekt, noch samengetrokken. Bij triggerpoints echter, is een bepaalde zone van de spiervezel constant in een samengetrokken positie. Hierdoor ontstaat er een lokale zwelling met slechte doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich kunnen ophopen.

Dit kan zich uiten in bewegingsbeperkingen, krachtverlies, stijfheid en pijnsensatie (lokaal en/of via een specifiek uitstralingspatroon).

 

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen zowel acuut als chronisch ontstaan.
Enkele voorbeelden zijn:

  • Na een trauma, valpartij of verkeerde beweging

  • Door het herhaaldelijk uitvoeren van éénzelfde beweging

  • Door het langdurig statisch aanspannen van een spier

  • Na langdurige inactiviteit / immobilisatie van spieren (bv gips / brace / sling)

  • Na zware inspanning (iets zwaars tillen / overbelasting in sporten)

  • Stress

 

Hoe verloopt een behandeling ?

Na een vraaggesprek en grondig onderzoek analyseren we welke spieren mogelijks aan de grondslag liggen van je klacht. Binnen deze specifieke spieren gaan we op zoek naar triggerpoints.
Wanneer het naaldje zo’n triggerpoint raakt, reageert de spier vaak met een Lokal Twitch Respons. Dit is het kort aanspannen van de desbetreffende spier, waarna ontspanning kan plaatsvinden. Nadien bewegen we het naaldje langzaam op en neer om zoveel mogelijk spiervezels in het triggerpunt te bereiken.
Na de behandeling is het normaal dat de spier vermoeid en stijver aanvoelt, maar dit is meestal maar van korte duur.
Verder krijg je nog gerichte adviezen en oefeningen mee, enerzijds om de hernieuwde ontspanning te kunnen behouden, anderzijds om de conditie van de spieren weer te verbeteren.

bottom of page